Als u zich afvraagt of dit een tutorial is om zelf pvc te kunnen leggen, dan moet ik u teleurstellen.

Om een mooie en goede pvc-vloer te kunnen leggen is kennis, techniek en veel ervaring een vereiste. In dit stukje leest u wat er allemaal komt kijken bij het leggen van een pvc-vloer.

De basis

Heeft u al eens, met uw gezicht vlak boven de vloer, over een mooie pvc-vloer gekeken? Heeft u gezien dat er vrijwel geen hobbel inzit? Daar komt vakmanschap bij kijken. Heel vaak hoor ik “onze vloer is pas gestort en is dus al vlak”. Prima, maar hier hebben we direct dé reden om te egaliseren. Het gaat niet alleen om een vlakke vloer, wat na het egaliseren wel van belang is, maar ook om de vloer zogezegd te ‘verdichten’.

 


schuren van de vloer
Als pvc direct op een betonnen (zandcement-) vloer wordt gelegd, dan gaat na verloop van enkele weken de ene strook na de andere loszitten. De reden is de structuur van zandcement dat de vloer vormt. De korrel is te grof. Daardoor is de cohesie tussen de zandcement-korrels te laag om voldoende sterkte te bereiken, zodat de vloer ook echt 15 tot 20 jaar kan blijven liggen.
De vloer is dus de basis. Om een mooie, gladde en sterke vloer te maken, is het noodzakelijk eerst goed schoon te maken. Dat betekent dat ik alle randen, hoeken en ook de verdere vloer ga controleren op oneffenheden. Kuilen worden gedicht en bulten worden weggestoken. Daarna wordt de gehele vloer geschuurd. Alles dat los ligt of bijna los ligt wordt dan van de vloer geschuurd en worden eventuele oneffenheden die nog niet weggestoken zijn verwijderd. Daarna wordt de vloer grondig gestofzuigd.

Voorbereiden

Nu we een schone vloer hebben, willen we dat ook zo houden. Zandcement (en ook anhydriet en andere soorten vloeren) hebben de neiging altijd te stoffen als je erover veegt. Probeer maar eens een stukje stofvrij te maken. Dat lukt niet, het blijft stof afgeven. Daarom strijk ik de vloer voor met een primer. Die primer bindtt het stof vast aan de vloer, maar dringt ook in alle gaten, hoe klein ze ook zijn, in de vloer om een stevige basis te krijgen voor hechting van de egaline.
Er zijn wat speciale situaties die extra aandacht nodig hebben, zoals bijvoorbeeld oude plavuizen of als de vloer rechtstreeks op het zand is gestort. In het laatste geval blijft de vloer altijd vochtig en zal de egaline niet goed hechten. In beide gevallen is er een speciale primer nodig. Het zij om een betere hechting te realiseren, of om anders het vocht permanent af te sluiten.

Egaliseren

Op televisie laten ze wel eens zien dat men egaliseert en dan op spijkerschoenen door de egaline loopt. Dit is slechts in een enkel geval noodzakelijk. Als stoffeerder wil je dit altijd voorkomen, want je kunt blijvende sporen achter laten die mogelijk zelfs in het eindresultaat zichtbaar blijven. Het is dan ook de ervaring en de techniek die ervoor zorgt dat er een mooie gladde vloer ontstaat na het egaliseren. Egaline wordt aangemaakt met water. Dit zal er tijdens het droogproces gedeeltelijk weer uit moeten verdampen. Dat betekent dat er tijdens het drogen goed geventileerd moet worden, om te voorkomen dat de egaline niet volledig goed door en door gehad is. De balans water en egaline (uit de zak) is een heel nauwkeurige: er moet een dik vloeibare massa ontstaan en geen dunne pap. Tijdens het egaliseren verdeelt de stoffeerder de egaline zo gelijkmatig mogelijk. Bij dat proces kunnen er luchtbellen tussen de egaline en de vloer ontstaan. Om die eruit te halen zal er regelmatig ‘geprikt’ moeten worden met een speciale roller. Het voordeel van deze techniek is dat er direct een soort navloeiing ontstaat, waardoor de oppervlakte nog vlakker wordt.

de eerste baan met stroken

Pvc leggen

Als dan na 18 tot 24 uur de geëgaliseerde vloer gedroogd is, wordt deze eerst een beetje opgeschuurd.
De bovenste laag moet ervan af om een goede hechting van de lijm te garanderen.

Na het schuren volgt ook weer het grondig stofzuigen. Na wat meetwerk, je wil wel dat de vloer mooi uitkomt aan alle zijden van de ruimte, wordt een strook van ongeveer een halve meter afgetekend en wordt deze strook ingelijmd. Daarna volgen de eerste stroken. Deze eerste (vaak drie of vier stroken) worden met grote zorgvuldigheid gelegd: het moet strak, recht en goed. Pas als deze beginbaan ligt, zal u zien dat er grotere stukken tegelijk worden gelijmd en het ook erg snel vol gelegd wordt. De randen worden netjes gesneden en alle hoekjes worden gecontroleerd.

Het resultaat

Als het goed is bent u heel tevreden met het resultaat. Vertel gerust vrienden, collega’s kennissen, of wie dan ook hoe tevreden u bent. Heeft u toch nog vragen, blijf dan niet zitten met uw vraag, maat neem contact op. Wellicht is uw vraag wel het begin van een mooi avontuur naar een perfecte pvc-vloer, die met liefde voor het ambacht is gelegd.