Vrijwel overal zie je pvc-stroken gelegd worden, zoals laminaat wordt gelegd: zoveel mogelijk in de lengte van de ruimte.

Uiteraard is dat eenvoudig en zeer effectief, aangezien je daarmee de ruimte langer doet lijken dan hij is. Maar het is aan de andere kant ook een beetje saai; iedereen doet het.

Als de keuze valt op een nieuwe vloer, bedekt met pvc-stroken of tegels, kun u de gedachten de vrije loop laten. Denk eens buiten de gebaande paden. De stroken zouden bijvoorbeeld diagonaal in de ruimte geplaatst kunnen worden, of juist dwars.

 


Als we naar het materiaal kijken, dan valt het op dat het lijkt en voelt als echt houten planken. Het is tijd om ons eens laten inspireren door de geschiedenis. Al eeuwen wordt er in paleizen, of andere belangrijke gebouwen parket gelegd in de meest interessante figuren. Laten we eens nader naar de verschillende legvormen kijken.

 

Stroken

Bij stroken denken we als snel aan de standaard legmethode, maar ook hiermee kun je variëren. Als eerste kun je de legrichting anders doen, door bijvoorbeeld diagonaal of misschien zelfs wel dwars te leggen, maar er is tegenwoordig zoveel verschillend materiaal beschikbaar, dat ook ander patronen mogelijk zijn.

StrokenBrede plankverschillende breedtesRechte banenGescheiden banen

Pvc-stroken worden in verschillende breedtes geleverd, daarmee is het mogelijk te variëren, zoals in de figuren 1 en 2. Een andere optie tot variëren is het legpatroon. Normaal wordt er in zogenaamd wildverband gelegd, waarbij er geen naden patroon ontstaat. Je kan er dus wel voor kiezen om bijvoorbeeld een verschuiving van 1/3 of misschien wel 1/2.
Een enkele leverancier levert zelfs drie verschillende breedtes van bepaalde uitvoeringen. Daarmee is figuur 3 zeker een optie. De keuze in uitvoering is zeker wel beperkt. De patronen in figuur 4 en 5 lijken sterk op elkaar, echter door de toepassing van een scheidingsstrook oogt de laatste een stuk rustiger. Ook hier is een variatie in breedte ook een idee.

 

Hollands en vlechtwerk

Hollands verbandDubbel Hollands verbandEnkel vlechtwerkDubbel vlechtwerkCombinatie vlechtwerk

Een legpatroon als hierboven, het Hollands verband, is een oud patroon. In dit verband zijn verschillende variaties. Zo is vaak de lengte van een pvc-strook 5 of 6 maal de breedte. In dit verband worden dan 6 stroken naast elkaar gelegd en een strook dwars erop. De volgende baan wordt dan de helft verschoven. In dit verband kan de uitvoering van de stroken invloed hebben op de legmethode. Als er namelijk een vellingkant aan de stroken zit, dan kun je niet een deel van de strook gebruiken. Ook hier is gelukkig de mogelijkheid om smallere en kortere stroken te gebruiken voor de dwarsliggers, waardoor het verband van 3 stroken kan worden gerealiseerd.
Het vlechtwerk lijkt sterk op het Hollands verband. Eenvoudig vlechtwerk kan zoals in figuur 7 worden uitgevoerd met grotere tussenblokken, maar ook met dezelfde formaat blokken. Dan zie je de overeenkomst tussen figuur 7 en 8 en 9 al snel. De keuze van grote tussenblokken in combinatie met een andere contrasterende kleur kan een enorm mooi patroon opleveren.

 

Visgraat, Hongaarse en Weense punt

Enkele visgraatDubbele visgraatWeense puntHongaarse punt 60 gradenHongaarse punt 45 graden

Een van de bekende patronen is de visgraat. Iets minder vaak zie je de dubbele visgraat. Beiden zijn erg mooi in combinatie met een (dubbele) band en bies aan de randen van de ruimte. De laatste jaren is de Hongaarse punt in opmars. Zoals de beide figuren 14 en 15 al aangeven zijn er twee mogelijkheden: 45 en 60 graden. De Weense punt is iets minder bekend, maar wel erg mooi. Hij houdt ook een klein beetje het midden tussen de Hongaarse punt en de visgraat.

 

Blokken

Blok brede banenBlok smalle banenBlok vlechtwerkKubussenGekaderd blok met brede banen

Gekaderd blok met smalle banenVlaggenKlein mozaïekGekaderde vierkantenGescheiden blokken in kader

Onder de blokken wordt een scala aan figuren geschaard die op zich vaak op elkaar lijken en soms een variatie van een ander is. Wel geeft elk figuur een eigen beeld. Zo zijn figuur 20 en 21 exact hetzelfde, maar is door de maatvoering een totaal ander beeld ontstaan. Denk er eens aan als je de verschillende figuren met verschillende kleuren zou leggen welk patroon dan ontstaat. Dat laatste kun je ook bij de figuur 22 doen. Door horizontaal en verticaal andere kleuren te gebruiken is het mogelijk een totaal ander effect te bereiken. De kubussen uit figuur 19 zijn ook uitvoerbaar in een enkele plank, met drie verschillende tinten. Daarmee creëer je een 3D effect.

 

Gekaderd vlecht- en kruiswerk

VersaillesVersailles variatieVersailles met verstekkaderVariatie op Versailles en AvegoorKlein gelegde variant op Versailles

BerenklauwAvegoorDiagonaal gelegde AvegoorBretons kruisKlein Bretons kruis

Dubbel Bretons kruisDecanijeDubbel kruiswerkVariatie op dubbel kruiswerkVeriatie op dubbel kruiswerk

Dubbele WindmolenDubbele Windmolen met ruitenDubbele Windmolen in kruiswerkVariatie op dubbele Windmolen

Van de hierboven weergegeven patronen zijn de Versailles, de Bretonse kruizen en de windmolen wel de meest bekende. Voor elk van deze figuren geldt dat ze gebaseerd zijn op een van de eerdere patronen en in een kader zijn geplaatst. De kunst is om door te variëren met verschillende tinten hier een aantrekkelijk en mooi geheel van te maken. De mogelijkheden zijn nagenoeg oneindig.